Happy hour hemma: lär dig mixa italienska drinkar som en proffsig bartender

Happy hour hemma illustration

Få saker slår en välmixad italiensk drink när det gäller att höja stämningen. Att anordna happy hour hemma kan vara både roligt och enkelt – särskilt om du redan har lite kunskap om italienska drinkar. Vi dyker in i några av de mest ikoniska dryckerna från Italien och visar dig hur du kan skapa dessa hemma som en riktig proffsig bartender.

Klassikern: Negroni

Negroni är en tidlös italiensk cocktail som skapades av greve Camillo Negroni på 1900-talet. Den är enkel att tillreda men packar ändå en kraftfull smakupplevelse.

 • 1 del gin
 • 1 del röd vermouth
 • 1 del Campari
 • Apelsinskal för garnering

Blanda alla ingredienser i ett mixingglas med is. Rör runt och sila ner i ett lågt glas med is. Garnera med en apelsinskiva eller apelsinskal. Negroni är både enkel att göra och imponerar ofta på gäster med sin distinkta smak.

Elegant: Spritz

Spritz är det perfekta valet för dem som föredrar något lättare men ändå fyllt med smak. Den här drinken har sitt ursprung i Venedig och är både uppfriskande och stilfull.

 • 3 delar prosecco
 • 2 delar Aperol
 • 1 del sodavatten
 • Apelsinskiva för garnering

Börja med att fylla ett vinglas till hälften med is. Häll i prosecco, Aperol och avsluta med sodavatten. Garnera med en apelsinskiva. Denna drink är idealisk för en somrig kväll eller som en aperitif.

Sofistikerad: Bellini

Bellini är en klassisk italiensk cocktail som är perfekt för en lyxig brunch eller en elegant eftermiddag. Den har sitt ursprung från Harry’s Bar i Venedig och är en fruktig och lätt drink.

 • 1 del persikopuré
 • 2 delar prosecco

Blanda persikopurén med prosecco i ett champangeglas till den är jämn. Var försiktig när du häller prosecco så att den inte skummar över. Bellini är en härlig brytning från den vanliga mimosa och ger en touch av italiensk elegans.

Avslappnad: Limoncello Collins

Limoncello Collins är en twist på den klassiska Tom Collins, med en italiensk touch av limoncello. Den här drinken är både uppfriskande och enkel att göra.

 • 1 del limoncello
 • 1 del gin
 • 2 delar sodavatten
 • Citronklyfta för garnering

Fyll ett högt glas med is. Tillsätt limoncello och gin, och toppa sedan med sodavatten. Rör försiktigt och garnera med en citronklyfta. Denna drink är perfekt för varma sommarkvällar när du vill ha något lätt och uppfriskande.

Att mixa italienska drinkar hemma behöver inte vara komplicerat. Med några grundläggande ingredienser och lite kreativitet kan du överraska dina gäster med autentiska italienska cocktails. Börja experimentera, och du kommer snart att mixa drinkar som en riktig proffsig bartender!

Common questions

Vad behövs för att starta en hemmabar?

För att starta en hemmabar behöver du några grundläggande verktyg som en shaker, en jigger (måttglas), en sil, en mixningssked samt några grundläggande spritsorter som gin, vodka, rom och några likörer. Att ha is och några vanliga mixers som tonic och sodavatten är också viktigt.

Vad kan jag använda om jag inte har alla ingredienser till en cocktail?

Om du saknar några ingredienser kan du oftast hitta substitut. Till exempel, om du inte har prosecco till en Spritz kan du använda en annan torr mousserande vin. Var dock medveten om att smaken kanske inte blir exakt som originalet.

Hur gör jag persikopuré för en Bellini?

För att göra persikopuré, skala och skär mogna persikor i små bitar. Mixa dem i en mixer tills de är släta, tillsätt eventuellt lite socker om persikorna inte är tillräckligt söta. Sila purén för att få bort eventuella klumpar. Använd genast eller förvara i kylskåpet tills användning.

Kan jag använda annan frukt än apelsin för att garnera mina drinkar?

Ja, du kan definitivt experimentera med andra frukter för att garnera dina drinkar. Citronskivor, limeklyftor, eller även bär kan fungera bra och ge en unik touch till din drink.

Hur kan jag göra min Negroni mindre bitter?

Om du tycker att din Negroni är för bitter, kan du justera förhållandet mellan ingredienserna. Försök att minska mängden Campari och öka mängden röd vermouth för en sötare smak. Att lägga till en apelsinskiva kan också mjuka upp smaken något.