Italienska viner att prova i sommar

Italienska viner att prova i sommar illustration

Italien är känt för sina rika vintraditioner och erbjuder en mångfald av sorter som passar perfekt för sommarens varma kvällar. Från de friska vita vinerna till de kraftiga röda och de bubblande prosecco, Italien har något för alla vinentusiaster. Här är några italienska viner att prova i sommar, tillsammans med lite information om deras ursprung och vilka rätter de passar bäst med.

Vitt vin från Toscana

Toscana är inte bara känt för sina fantastiska röda viner som Chianti och Brunello, utan även för sina underbara vita viner. Ett av de mest framstående är Vernaccia di San Gimignano. Detta vin, gjort på Vernaccia-druvan, är känt för sin friska smak, ibland med toner av citrus och gröna äpplen. Det är ett utmärkt val för sommarens lättare maträtter som grillad fisk, skaldjur och vegetariska rätter.

Det är också i Toscana som vi hittar Vermentino, ett annat populärt vitt vin. Vermentino är ofta fruktigt och aromatiskt med en antydan av mineralitet, vilket gör det till en perfekt partner till det medelhavsköket. Prova Vermentino tillsammans med en färsk caprese sallad eller en portion musslor i vitlök och vin.

Röda viner från Piemonte

För de som föredrar röda viner finns det få regioner som kan tävla med Piemonte. Detta område i norra Italien är hem till några av landets mest prestigefyllda viner, inklusive Barolo och Barbaresco, båda producerade av Nebbiolo-druvan. Barolo kallas ofta ”kungarnas vin”, och har kraftfulla tanniner och komplexa smaker av körsbär, rosor och jord. Även om det kan lagras i åratal, kan ett ungt Barolo njutas till sommarens grillade kött eller en utsökt pasta med svamp.

Barbera är en annan viktig druvsort från Piemonte som ger ett lättare, fruktigare vin med hög syra och mjuka tanniner. Detta gör Barbera till ett fantastiskt vin för sommarens utomhusmåltider, inklusive grillade grönsaker, kyckling eller en hemlagad pizza Margerita.

Prosecco från Veneto

Ingen sommar är komplett utan lite bubblor, och Prosecco är Italiens svar på champagne. Prosecco kommer från Veneto-regionen och är ofta lättare och fruktigare än sin franska motsvarighet. Denna typ av mousserande vin görs vanligtvis på Glera-druvor och har smaker som påminner om gröna äpplen, päron och vita blommor. Prosecco är inte bara perfekt som en aperitif, utan kan också blandas i en Aperol Spritz för en klassisk italiensk sommardrink.

För dem som älskar att experimentera i köket är det också värt att prova Prosecco tillsammans med olika fruktbaserade desserter, som en enkel jordgubbs- och Proseccosallad. Här är ett snabbt recept att prova:

  • 500 gram färska jordgubbar, skivade
  • 1-2 msk socker, beroende på sötma
  • 1 dl Prosecco
  • Färsk mynta att garnera med

Blanda jordgubbar och socker i en skål och låt stå i 10 minuter. Tillsätt Prosecco och blanda väl. Garnera med färsk mynta. Låt stå i kylskåp i ytterligare 10 minuter innan servering.

Rosévin från Apulien

Slutligen är rosévin ett utmärkt val för varma sommarkvällar, och Apulien i södra Italien är en region som erbjuder några utmärkta alternativ. Gjort på druvor som Negroamaro och Primitivo, är rosévinerna från Apulien ofta fruktiga och friska med smaker av röda bär och subtil kryddighet. Dessa viner är underbara till grillade skaldjur, kyckling eller till och med en lätt pasta serverad kall.

En av de mest anmärkningsvärda rosévinerna från Apulien är ”Five Roses”, som har en lång historia och är en av de första rosévinerna som buteljerades och såldes i Italien. Det är ett torrt, fruktigt vin som passar perfekt till många av sommarens läckra smårätter.

Oavsett om du är en erfaren vinkännare eller bara en nybörjare på italienska viner, finns det alltid något nytt att upptäcka. Sommarens varma dagar och långa kvällar är den perfekta tiden att experimentera och njuta av några av Italiens bästa viner. Skål!