Pizza recept

Pizza recept illustration

Pizza är en älskad maträtt världen över som har sitt ursprung i Italien, men som under årens lopp har anpassats och utvecklats till en myriad av variationer. Oavsett vilken typ av pizza du föredrar är det någonting speciellt över att själv tillaga den från grunden. Att välja dina egna färska ingredienser och kombinationer kan förvandla en enkel måltid till ett kulinariskt äventyr. Det finns någonting för alla och recepten kan varieras i det oändliga för att passa just din smak. Här delar vi med oss av några recept som kan inspirera dig att skapa din egen perfekta pizza.

Grunden till en god pizza

Allt börjar med en bra pizzadeg. Grundreceptet för en klassisk italiensk pizzadeg består av få ingredienser: mjöl, vatten, jäst och salt. Börja med att lösa upp jästen i ljummet vatten. I en stor bunke blandar du sedan mjöl och salt. Gör en liten fördjupning i mitten och häll i det uppblötta jästen. Arbeta ihop degen till en smidig och elastisk massa. Knådningen är viktig, och utförs bäst för hand eller med en köksassistent utrustad med en degkrok. Efter att degen är väl knådad, låt den jäsa på en varm plats under en duk eller plastfilm i ungefär en till två timmar tills den har dubblat sin storlek. När degen har jäst är det dags att dela upp den i bollar beroende på hur stora pizzor du önskar göra. En klassisk italiensk pizza är ganska tunn, men du kan självklart välja att göra tjockare om du önskar. Använd mjöl på arbetsytan och på dina händer för att förhindra att degen fastnar. Kavla ut eller tryck ut degen med händerna till önskad tjocklek och storlek.

Toppings som ger smak och karaktär

När du har din deg redo är det dags för en av de roligaste delarna: att välja toppings. Traditionella italienska pizzor är enkla, med bara ett fåtal ingredienser som platsar på varje pizza. Ett bra grundrecept för tomatsås är att finhacka lök och vitlök och fräsa i olivolja tills de blir mjuka. Tillsätt krossade tomater, salt, peppar och örter som basilika eller oregano och låt det sjuda tills det tjocknar till önskad konsistens. Ovanpå din tomatbas kan du sedan lägga mozzarella eller en annan önskad ost. Östen är basen för din pizza och möjliggör att smakerna från de andra ingredienserna smälter samman perfekt. Traditionellt sett lägger man mozzarella och basilika för en enkel Margherita, men det finns inget som säger att du inte kan vara kreativ. Prosciutto, salami, färska tomater, marinerade artischocker, champinjoner, olika typer av ost – möjligheterna är nästan oändliga.

Bakning och finish för perfekt resultat

Uppvärmning av ugnen är ett väsentligt steg. En hett uppvärmd pizzaugn eller en vanlig köksugn med pizzasten bidrar till den där karakteristiska spröda botten och bubblande toppingen. Sträva efter att förvärma ugnen till mellan 250-300 grader Celsius. Om du använder en vanlig ugn och inte har en pizzasten kan du använda baksidan av en varm plåt för att tillaga pizzan på. Placera din pizza i ugnen och baka tills kanterna blir gyllenbruna och osten har fått en fin färg, oftast tar detta mellan 8 till 12 minuter beroende på ugn och hur tjock pizzan är. Är du osäker kan det vara bra att kolla pizzan någon gång emellan för att säkerställa att den inte bränns. Efter att pizzan tagits ut ur ugnen kan du lägga till färska örter som basilika eller rosmarin vilket ger en härlig arom och smak. Du kan också ringla över lite jungfruolivolja för en extra dimension av smak. Låt pizzan svalna en aning innan du skär upp den och serverar.

Variera med säsongens ingredienser

Ett roligt sätt att experimentera med pizzarecept är att använda säsongens ingredienser. På våren kan det vara spännande att lägga färska gröna sparrisstjälkar, lökblast och kanske till och med några ätliga blommor för en unikt dekorerad pizza. Sommartid är tomaterna som bäst, och en pizza med olika sorters solmogna tomater toppad med färsk mozarella och basilika kan vara helt himmelsk. Under hösten kan man använda ingredienser som pumpa, svamp och rostade nötter för att skapa en rustik och mysig pizza som värmer. Möjligheterna är oändliga när det gäller att skapa din egna signaturpizza. Oavsett om du föredrar klassikerna eller vill bli mer äventyrslysten med dina smakval, så är det att tillaga pizza ett fantastiskt sätt att uttrycka din kreativitet i köket och njuta av god mat gjord med kärlek. Poängen med hemmagjord pizza är att ha roligt i processen och skapa något att avnjuta med familj och vänner. Smaklig måltid!